‘Mijn ouders steunen me, maar ze kunnen niet met alles meedenken’

Mohand (20) is geboren en getogen in de Vrijheidswijk, een van de vijf wijken in Leeuwarden-Oost. Samen met jeugdcoach Mohamed van stichting BuurtBazen deelt hij zijn eigen perspectief op de jeugdproblematiek in de wijk. 

Mohand

“In de Vrijheidswijk brengen jongeren veel tijd met elkaar door op straat”, zegt Mohand. “Toen ik jonger was had je nog een buurtcentrum waar activiteiten georganiseerd werden: de Blokkendoos. Maar later was daar weinig meer te beleven. Vanaf een jaar of 14 ben ik net als mijn meeste vrienden gaan werken. Andere jongens deden dat niet, maar zag je wel met dure kleding of sieraden lopen. Dat valt dan wel op.” 

Mohand heeft het geluk gehad van een goed sociaal vangnet, legt Mohamed uit. “Hij heeft drie oudere broers. Dat geeft toch een soort buffer, die helpt dat je met de verkeerde mensen omgaat.” Toch is het niet alleen een kwestie geluk, benadrukt Mohamed. “Het gaat ook om kansen pakken. En precies daarbij proberen de BuurtBazen een beetje te helpen. Ik heb hem bijvoorbeeld geadviseerd een opleiding tot beveiliger te volgen. En inmiddels oriënteert hij zich op een baan bij de Marechaussee, waarbij ik ook mijn eigen ervaring daar met hem kan delen.” 

Mohand kon die hulp goed gebruiken, zegt hij nu. “Mijn ouders steunen me ook. Maar over dingen als werk en opleiding vinden ze het lastig me te adviseren. Ze komen uit Marokko en hebben een hele andere achtergrond. Mohamed kent het schoolsysteem hier en de mogelijkheden die ik heb.” 

Afronding van opleiding geeft momentum 

Een goede beroepskeuze kan cruciaal zijn voor een jongere in een kwetsbare situatie, weet Mohamed. “Het afronden van een opleiding geeft momentum, terwijl het voortijdig afbreken ervan juist veel negatieve energie kan geven. Jongeren zijn dan op hun kwetsbaarst. En criminelen die nieuwe aanwas zoeken weten die ‘zwakke schaapjes’ feilloos te vinden. Dan kan er een domino-effect ontstaan. Mohand heb ik op het goede moment een zetje in de goede richting kunnen geven.” 

Hoe dun het lijntje is bleek een paar jaar geleden, toen de omgeving van Mohand hem even alsnog in de problemen leek te brengen. “Een groep jongeren uit de wijk was betrokken bij een incident waar een politieonderzoek naar werd gedaan. Met dat incident had ik zelf niets te maken. Maar ik was eerder wel met de groep opgetrokken. Zo kwam de politie ook bij mij terecht. Dat was bijna nog een probleem geworden voor de toelating tot de praktijkopleiding.” 

Positieve invloeden moeten het zwaarst wegen 

Gelukkig liep het goed af en kwam Mohand uiteindelijk gewoon de screening door. Maar het is volgens Mohamed wel een goed voorbeeld van de uitdagende situatie waar jongeren mee te maken hebben. Hij vergelijkt het opgroeien in Leeuwarden-Oost met een weegschaal: “De positieve invloeden moeten zwaarder wegen dan de negatieve. Daarom proberen we ook leuke dingen voor de jeugd te organiseren. Zoals samen naar voetbal kijken of paintballen. Voor dat soort initiatieven zien we altijd enorm veel interesse.” 

Mohand ziet het als een goede ontwikkeling. Al weet hij zelf zijn tijd tegenwoordig prima in te vullen. Naast werk en opleiding is hij 4 à 5 keer in de week in de sportschool te vinden om te kickboksen. Binnenkort hoopt hij aan de slag te gaan bij de Marechaussee. 

Lees ook: