Ga in gesprek met de jongere

Neem het signaal van discriminatie altijd serieus. Ga met de jongere op een informele manier in gesprek om te weten te komen wat er bij deze jongere speelt, met wie hij of zij omgaat en wat mogelijk (achterliggende) hulpvragen zijn. Vertrouw in de eerste plaats op de gespreksvaardigheden die u al bezit.

Gespreksonderwerpen

Wat is er precies gebeurd, en wat voor impact heeft het op de jongere? Is er daadwerkelijk sprake van discriminatie? Zijn er ook andere gebeurtenissen die mogelijk werken als triggerfactor in het radicaliseringsproces? De jongere kan in het gesprek zijn of haar emoties uiten en deze zo een plek geven.

Voer een open, begripvol, onbevooroordeeld en nieuwsgierig gesprek. Vermijd discussie als de jongere zijn ervaringen, idealen en/of denkbeelden uitspreekt. Ook benoemt u zorgen over mogelijke radicalisering niet in het gesprek.

Bied steun en plaats de gebeurtenis in perspectief zonder het te relativeren. Dit geval van discriminatie betekent niet dat de hele samenleving ook zo denkt. Leg uit waarom de politie op een bepaalde manier handelt, dat mogelijk een gevoel van discriminatie kan veroorzaken. Daarnaast kunt u de jongere helpen bij het doen van een aangifte of het aankaarten van het probleem. De jongere kan ook een melding doen bij een lokale Antidiscriminatievoorziening (ADV), een online meldpunt zoals het meldpunt Islamofobie of de app Controle alt Delete.

Wat kunt u nog meer doen?

  • Op Platform Jeugd preventie Extremisme en Polarisatie (Platform JEP) treft u tips over het voeren van gesprekken met jongeren over discriminatie en hoe u hen helpt om hier weerbaarder tegen te zijn.
  • Denk als organisatie na over wat uw rol is bij gevallen van discriminatie. Wat is de houding en rol van de politie hierbij, en welke ondersteuning biedt u?
  • Bestaan er structureel slechte verhoudingen tussen buurtbewoners en de politie, bijvoorbeeld door klachten over discriminatie? Dan kunt u denken aan gesprekken met buurtbewoners om de relatie te verbeteren. Daarin kunnen zowel bewoners als politie hun ervaringen delen, en kunnen bewoners en jongeren informatie krijgen over waar een aangifte of melding te doen. Gesprekstips over discriminatie en hoe u jongeren helpt hiertegen weerbaar te zijn, vindt u op de website van Platform JEP.