Ga in gesprek met de jongere
Wees als politiefunctionaris terughoudend in het contact met de jongere. Hij of zij kan het gevoel krijgen dat de politie het op hem of haar gemunt heeft. Dat kan een eventueel radicaliseringsproces versnellen. Als een gesprek wel mogelijk is, bijvoorbeeld omdat u een goede band heeft met de jongere, probeer dan in een direct gesprek met de jongere of via een contactpersoon te achterhalen of de jongere daadwerkelijk deelnam aan het trainingskamp. Om wat voor soort training gaat het? En waren gevechtsoefeningen hier ook onderdeel van? Als een jongere daadwerkelijk heeft deelgenomen, is de kans klein dat hij of zij daarover iets zegt. Maar het is altijd goed om te praten over de algemene situatie van de jongere.
Door het gesprek krijgt u meer zicht op wat er bij deze jongere speelt, met wie hij of zij omgaat en wat mogelijk (achterliggende) hulpvragen zijn. Vertrouw in de eerste plaats op de gespreksvaardigheden die u al bezit.
Wat kunt u bespreken?
Zijn er ook andere gebeurtenissen die mogelijk werken als triggerfactor in het radicaliseringsproces? Wat is zijn of haar wereldbeeld? Is de jongere gemakkelijk beïnvloedbaar?
Voer een open, begripvol, onbevooroordeeld en nieuwsgierig gesprek. Vermijd een discussie als de jongere zijn of haar ervaringen, idealen en/of denkbeelden uitspreekt. Ook benoemt u zorgen over mogelijke radicalisering niet in het gesprek. Let op: de kans is ook aanwezig dat een dergelijk gesprek met de politie achterdocht oproept, en dat een gesprek zelf impact kan hebben.
Wat kunt u nog meer doen?
- Lees meer over het voeren van een gesprek als er mogelijk sprake is van radicalisering in het informatieblad "Radicalisering: het individuele gesprek aangaan" en de digitale module "Omgaan met extreem gedrag en polarisatie" van Stichting School en Veiligheid. Deze informatie is bedoeld voor docenten, maar ook geschikt voor u. Met de training Omgaan met Extreme Idealen kunt u zich voorbereiden op deze gesprekken. Op de website van Platform JEP staan ook concrete tips hoe een gesprek te voeren. Vraag er ook een uitgebreide handleiding op.
- Ouders of andere familieleden met hulpvragen over hun zoon, dochter, broer of zus die mogelijk radicaliseert, kunt u ook verwijzen naar het Landelijk Steunpunt Extremisme of de Hulplijn Radicalisering van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN).