Maatschappelijke Raad voor een Veerkrachtige en Weerbare Samenleving

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vindt het belangrijk dat Nederlanders meedenken over onderwerpen die hen direct raken, zoals het behouden van sociale stabiliteit. Daarom is de Maatschappelijke Raad opgericht, als onderdeel van de Agenda Veerkrachtige en Weerbare Samenleving. De Raad geeft advies over hoe Nederland sterker kan worden in het omgaan met maatschappelijke spanningen.

De leden van de Raad delen hun kennis en ervaring en geven zowel gevraagd als ongevraagd advies. Ze signaleren belangrijke ontwikkelingen en denken mee over de uitvoering en toekomst van de Agenda. Alle leden doen mee aan de Maatschappelijke Raad op persoonlijke titel. De Maatschappelijke Raad wordt ondersteund door een wetenschappelijk adviseur.

Wie zitten er in de Maatschappelijke Raad?

De Raad bestaat uit zeven leden, ondersteund door een wetenschappelijk adviseur. De leden zijn zorgvuldig gekozen via een open selectie om een zo breed mogelijke afspiegeling van de Nederlandse samenleving te vormen, met verschillen in leeftijd, woonplaats, achtergrond en geslacht.

Hoe werkt de Maatschappelijke Raad?

De Raad komt vier keer per jaar samen. Tijdens deze vergaderingen worden actuele thema’s besproken en uitgewerkt. Tot eind 2025 werkt de Raad aan twee adviezen die de samenleving veerkrachtiger maken, zowel op maatschappelijk als gemeenschapsniveau.

Planning en toekomst

De eerste bijeenkomst van de Raad was in februari 2024. De Raad blijft actief tot eind 2025 en zal dan een advies geven over de toekomst van de Agenda Veerkrachtige & Weerbare Samenleving na 2025.

Over de projectorganisatie

De Maatschappelijke Raad is onderdeel van de Agenda Veerkrachtige & Weerbare Samenleving. Met deze Agenda investeert het ministerie van SZW in de weerbaarheid van mensen en het versterken van sociale stabiliteit. Het programma richt zich op preventie en het versterken van beschermende factoren door onderzoek, samenwerking en interventies.

Gemeenten, maatschappelijke organisaties en scholen spelen hierbij een belangrijke rol. De Agenda biedt financiële steun (subsidies) en deelt kennis, zodat deze organisaties mensen in kwetsbare situaties beter kunnen helpen en sociale stabiliteit kunnen bevorderen.