Vernieuwde handreiking Lokale Aanpak Radicalisering online
Met wie neem je contact op bij signalen van radicalisering? Wie van mijn organisatie moeten er kennis hebben over radicalisering? Hoe kan radicalisering worden voorkomen? Het antwoord op deze vragen staat in de vernieuwde handreiking Lokale Aanpak van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). De Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) werkte mee aan de vernieuwde handreiking.
Extremistisch en terroristisch geweld blijft in de komende jaren in Nederland voorstelbaar, zoals blijkt uit het laatste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. In alle delen van Nederland krijgen lokale professionals en gemeenten – van groot tot klein – te maken met radicalisering, extremisme en terrorisme. Om gemeenten en lokale partners te ondersteunen bij de uitwerking en uitvoering van de lokale aanpak, heeft de NCTV een nieuwe handreiking geschreven, in de vorm van een webdossier. De NCTV heeft daarbij gebruik kunnen maken van de praktijkervaring van verschillende gemeenten. De handreiking bevat informatie over wat de lokale aanpak inhoudt, uit welke onderdelen deze aanpak bestaat, wat de randvoorwaarden zijn en waar gemeenten en lokale partijen rekening mee moeten houden
Liever voorkomen
In de lokale aanpak van radicalisering en extremisme is preventie een belangrijk onderdeel. In de vernieuwde handreiking Lokale Aanpak voor gemeenten en lokale partners is te lezen wat je in de preventieve fase kunt doen, wie je daarbij kunt betrekken en welke kennis en vaardigheden nodig zijn. Heb je vragen over hoe je een (informeel) netwerk kunt opzetten en onderhouden of welke preventieve interventies mogelijk zijn? De adviseurs van de ESS denken hierover graag met je mee en kunnen praktijkkennis op maat bieden. Neem daarvoor contact op met ESS@minszw.nl.